Werkstress gerelateerde verzuimkosten bijna 3 miljard euro

Werkstress gerelateerde verzuimkosten bijna 3 miljard euro

Wist je dat het deze week de week van de werkstress is? En dat is maar goed ook, werkstress en de gevolgen hiervan zowel voor de werknemer als voor de werkgever zijn niet te mals. Vandaar dat T&O afgelopen maandag een factsheet heeft gepubliceerd met een aantal cijfers omtrent werkstress in Nederland. 

Hoe zijn deze cijfers tot stand gekomen?

T&O heeft de factsheet gebaseerd hun eigen onderzoek in samenwerking met het CBS. Bij de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden hebben ze 60 duizend werknemers ondervraagd in de leeftijdscategorie van 15 tot aan de 75 jaar oud. 

De Cijfers

De cijfers die uit de enquête komen liegen er niet om. Hoewel TNO erkent dat werkgevers steeds meer doen om werkstress tegen te gaan is dit nog niet toereikend.

Bijna de helft van alle ondervraagden vindt dat er meer maatregelen nodig zijn om werkstress tegen te gaan, dit is ook niet gek want in Nederland hebben wel 1.3 miljoen mensen last van burn-out klachten. Voor 35% van de ondervraagden was werkstress de reden dat ze zich ziek meldden.

Het totaal aantal dagen dat door werknemers in Nederland verzuimt is in 2018, vanwege werkstress, is 11 miljoen dagen. Dat is 1 miljoen meer dan het jaar daarvoor.

Digitale stress?

Een belangrijk, relatief nieuw, aspect van de werkstress is digitale technologie. We zijn tegenwoordig steeds vaker en langer online te bereiken. Bijna de helft van de ondervraagden (47%) is vaak of altijd bereikbaar, ook buiten werktijd. En ruim 60% van alle werknemers is afhankelijk van computer of telefoon voor de communicatie. Een deel van deze mensen, namelijk zo’n 22%, ervaart een overload aan informatie. 

Deze digitale werkstress zorgt ervoor dat mensen die veel met pc of smartphone werken gemiddeld 2x zo vaak verzuimen als mensen die geen informatie overload ervaren of afhankelijk zijn van digitale technologie in hun werkzaamheden.

Het kostenplaatje

Naast gezondheidsklachten heeft deze werkstress ook financiële gevolgen. In 2017 waren de verzuimkosten per werknemer gemiddeld 8.100 euro. Alles bij elkaar liepen de kosten destijds op naar 2.8 miljard euro aan verzuimkosten gerelateerd aan werkstress.

YourTalentz is er voor u en uw medewerkers

Ook wij zien steeds vaker cliënten die door stress gerelateerde klachten in de knel komen en zelfs verzuimen van het werk . Dit is één van de drijfveren geweest voor het ontwikkelen van YourTalentz.

Ons all-in-one coach abonnement is geschikt voor persoonlijke ontwikkeling, teambuilding en ondersteuning van werkgevers en werknemers. Burn-out en stress preventie is misschien wel het belangrijkste onderdeel van ons pakket. Met YourTalentz kunnen al uw werknemers onbeperkt gebruik maken van coaching wanneer ze hier de behoefte toe voelen. U hoeft verder niets te doen, ze kunnen direct contact opnemen en aan de slag met een coach. Dit draagt ertoe bij dat mensen eerder hulp durven te vragen en zal uiteindelijk bijdragen aan het terugbrengen van stress gerelateerd ziekteverzuim.

Benieuwd of YourTalentz past bij uw organisatie?

                            Bent u benieuwd wat de coaching in abonnementsvorm van YourTalentz voor u kan betekenen? Maak dan een                                afspraak en we gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden.